Geïllustreerd door Mickey Cohen in samenwerking met Rania, Hermon, Max, Eline, Juleidy en Yasmin.

In het gehele project staat het vertellen van het sprookje centraal. Wat begint met de animatie, waarvoor we in co-creatie met kinderen een hedendaagse versie van Meisje met de Zwavelstokjes vormgeven. Met deze animatie laten zij zien dat de boodschap uit dit oude sprookje helaas nog steeds in lijn is met de realiteit waarin we nu in leven. 

Een groep van 7 kinderen van groep 7 uit verschillende buurten van Amsterdam heeft de kinderillustratie team gevormd, dat aan de hand van een coachingstraject het sprookje is gaan vormgeven. Deze samenwerking bestaat uit Juleidy en Yasmin van Basisschol Samenspel, Hermon en Rania van Pro Regeschool Noorderhof, Eline en Max van Basisschool Driemaster en professioneel animator Mickey Cohen.

In dit traject heeft Mickey Cohen een framework gecreëerd waar het storyboard en de stedelijke omgeving van het sprookje al bedacht en uitgetekend is. Dit framework is met verschillende kinderen getoetst. Wat hij echter open heeft gelaten is hoe het meisje eruit ziet en wat ze precies als visioenen heeft. Hoe het meisje eruit ziet is in de 3 workshops met het kinderillustratie team ontwikkeld. Het idee van de animatie is dat het meisje nooit hetzelfde eruit ziet. De outline veranderd steeds naar de interpretatie van een kind en soms blijft deze hetzelfde maar veranderd haar huidskleur, haartooi en kledij print voortdurend. Dit omdat er niet 1 meisje is in armoede maar dat ze vele gezichten heeft. 

In de animatie krijg je verschillende versies van het meisje te zien en verschillende visioenen die het meisje heeft. De kinderen hebben hun dromen van warmte, eten en cadeaus uitgetekend en de kijker krijgt zo een inzicht in de wensen en verlangens van een 10/11 jarige anno nu. De animatie wordt dus een prachtig samenspel tussen professionele kunstenaar en kinderen om zo een hedendaagse versie te brengen van een universeel sprookje waarbij we laten zien dat armoede vele gezichten kent.

Het eindresultaat gaat op 21 december, de langste nacht van het jaar, in première.
Houd voor meer informatie instagram, facebook of onze agenda in de gaten!