Het begint allemaal met het ritueel, een modernere versie van het sprookje Meisje met de Zwavelstokjes. Het is een voorlees ritueel voor jong en oud, met als doel kinderarmoede bespreekbaar te maken binnen alle lagen van de samenleving. Van grote bedrijven, gemeenten afdelingen tot aan gesprekken op school of thuis met het gezin.

Armoede is een groot thema en voor veel mensen die er iets aan zouden kunnen doen, staan de verhalen nog steeds ver weg. Door een ritueel te ontwikkelen dat op een poëtische manier heel dichtbij kan komen maken we het probleem voor iedereen bespreekbaar.

In het luciferdoosje vind je vier lucifers, samen met kinderen  gecreëerde versie van het sprookje van Meisje met de Zwavelstokjes en een uitleg over hoe je het ritueel kunt doen. Het ritueel faciliteert een gesprek over oplossingen van kinderarmoede en brengt het dialoog naar een volgende stap. Precies zoals sprookjes ooit waren bedoeld. Als verpakt pamflet. Als uiting van ongenoegen en ter aankaarting van onrecht.

Aan het eind van het ritueel word je bevraagd en uitgedaagd actie te ondernemen. Op 21 december, de langste nacht van het jaar, moedigen we iedereen aan om gezamenlijk een statement maken. Doe mee met het ritueel en zet een kaars voor het raam om te laten zien dat jij geen kind in het donker laat staan.

Met wie ga jij in gesprek? Hoe wil jij bijdragen in de strijd tegen kinderarmoede?
Binnenkort kun je hier het doosje kopen. Kijk hier alvast naar hoe jij kan bijdragen in de strijd tegen kinderarmoede.

”Wat doen jullie met de opbrengst van het doosje?”

In samenwerking met het lectoraat Armoede interventies van het HVA werken we aan onderzoek om een geschikte bestemming te vinden voor de opbrengsten van het doosje. Hoeveel geld heb je eigenlijk nodig om een kind uit armoede te helpen? Geef je gewoon geld? Of kijk je eerst naar de omstandigheden en problemen? Op basis van wetenschappelijke inzichten zullen onderzoekers Jodi Mak, Mirre Stallen en Roeland Geus ons ondersteunen en een statement maken over duurzame oplossingen omtrent kinderarmoede in de grote stad.

Één ding is zeker: het is een groot probleem waar wij niet alle antwoorden op hebben. En daarom willen we vooral kijken naar hoe het bedrag dat wij ophalen een verschil kan maken die maatschappelijke organisaties, overheden, bedrijven en alle burgers inspireren om anders te kijken naar de aanpak van dit probleem.

Meer weten over het lectoraat? Lees hier meer over hun onderzoeksprogramma.