Hoe komt het dat het zo vaak over kinderen gaat zonder dat er met hen wordt gepraat. Hoe leg je een kind uit dat in een van de rijkste landen ter wereld kinderarmoede nog steeds bestaat? In een online serie zullen kinderreporters uit verschillende stadsdelen van Amsterdam gezaghebbende gasten bevragen over het probleem rondom kinderarmoede. Is het tijd voor een nieuwe aanpak? Goed, wij laten de kinderen aan het woord.

Ik ben Ella. Het lijkt mij bijzonder om meer te weten te komen over armoede en hoe dat is. Daarom wil ik leren interviewen, hoe je goede vragen stelt en kunt doorvragen. Ik ben niet verlegen en ik durf dan ook aan mensen vragen te stellen die soms lastig kunnen zijn en om dan juist door te vragen. Toen ik hoorde dat ik Prinses Laurentien van Oranje Brinkhorst mocht interviewen viel mijn mond open. Ik vind het super spannend maar ook bijzonder. Ik heb haar een brief geschreven en zij heeft mij een brief geschreven. Over hoe we denken dat armoede eruit ziet en hoe het komt dat er in Nederland armoede is. Aan de hand van onze brieven aan elkaar gaan we het gesprek over armoede aan.
Hoi allemaal ik ben Sofia. Ik vind het heel erg leuk om met mensen te praten omdat ik altijd heel erg benieuwd ben naar wat ze hebben meegemaakt. Ik vind het belangrijk om over armoede te praten en ik ben ook benieuwd naar andere mensen en wat zij van armoede vinden en dat niet iedereen genoeg geld heeft om allerlei dingen te doen. Ik denk namelijk dat geen geld hebben best wel stressvol kan zijn. Als ik gestresst ben dan spring ik in het water, bij de Sloterplas, en dan is al mijn stress weg. Ik ben wel benieuwd naar wat Marieke Fieten doet wanneer zij gestresst is. 
Hoi! Ik ben Felicia en ik ben 10 jaar oud. Ik hou heel erg van acteren en daarom zit ik ook op theaterlessen. Maar als je ouders te weinig geld hebben dan kun je niet doen wat je leuk vindt. Ik vind het daarom belangrijk dat iedereen kan doen wat die leuk vindt. En ik zou heel graag willen weten hoe je het probleem van armoede kunt oplossen.
Hallo! Ik ben Ksenija en ik ben 11 jaar oud. Ik woon samen met mijn vader, moeder, broer, broertje en zus in Amsterdam Zuidoost. Ik lees heel graag en heb dus ook meegedaan aan de leeswedstrijd bij mij op school. Mijn lievelingsboeken zijn Harry Potter. Ik heb laatst alle delen uitgelezen. Ik vond dat best jammer dus toen ben ik ze opnieuw gaan lezen, alle zeven delen. Maar niet in het Nederlands maar in het Engels om te oefenen. Ik heb nog niet eerder iemand geïnterviewd en dus ben ik nieuwsgierig naar hoe dat is om te doen. Ik vind nieuwe dingen namelijk leuk omdat ik uitdagingen leuk vind. In dit geval is de uitdaging om Reda Belkadi te interviewen en om een waardevol gesprek over armoede aan te gaan. 
Ik ben Boet. Vernoemd na motorcoureur Boet van Dulmen. Ik heb een keer geprobeerd Boet van Dulmen te bellen om hem te interviewen omdat ik nieuwsgierig ben. Helaas kon hij toen niet aan de telefoon omdat hij een hersentumor had.
Nu ga ik Barbara Baarsma interviewen. Zij is econoom, hoogleraar én werkt bij de Rabobank. Ik ben benieuwd naar wat zij van armoede vindt. Vooral hoe het kan dat Nederland zo’n rijk land is en dat er dan alsnog zoveel armoede is. Ik vind dat raar. Misschien heeft ze wel een oplossing of ideeën over hoe we kinderarmoede in Nederland kunnen oplossen. Ik vind namelijk dat we het moeten oplossen en ik denk dat dat kan als we samenwerken. 
Hoi! Ik ben Lina en ik kom uit Morocco. In Morocco woont mijn Opa nog, hij is kunstenaar. We hebben samen wel eens geschilderd maar toen ik de zon probeerde te schilderen, schilderde ik alleen maar kromme cirkels… Ik mix liever andere dingen dan verf, zoals chemicaliën. Ik vind chemie namelijk heel erg leuk, maar ook techniek. Zo leuk dat ik later wetenschapper wil worden! Waarom ik meedoe met dit interview? Armoede is een belangrijk onderwerp en het is een wereldwijd probleem. Waar ik vandaan kom is er heel veel armoede en daarom doe ik mee.
Hallo, ik heet Nihad en naast tekenen en paardrijden is interviewen één van mijn hobbies. Ik heb hiervoor ook meegewerkt aan Oorlog in mijn buurt . Daar heb ik iemand geïnterviewd over haar moeder die 12 jaar oud was toen de Tweede Wereldoorlog begon. Net zo oud als ik nu ben.  Dit keer ga ik Margrite Kalverboer interviewen over kinderarmoede. Zij is de kinderombudsvrouw. Ik vind kinderarmoede een belangrijk maar ook interessant onderwerp en ik heb er veel zin in om Margrite Kalverboer erover te interviewen.
Ik ben Zuri en ik ben 11 jaar oud. Ik maak graag TikTok filmpjes met vrienden en ik speel viool. Ik wil graag meedoen omdat ik het niet vind kunnen dat armoede, vooral kinderarmoede, bestaat. Sommige mensen kunnen niet naar school, kunnen niet bij een club, kunnen geen verjaardag vieren… en het kan voor ouders stressvol zijn als ze geen geld hebben om voor hun kinderen te zorgen. Dat is gewoon niet normaal en ik vind het heel raar.
Hai allemaal! Ik doe graag mee met de serie over mensen in armoede, vooral kinderen. Ik vind het heel erg dat sommige kinderen niet op vakantie kunnen, geen eten mee naar school krijgen en misschien zelfs geen verjaardagscadeautjes krijgen. Oh en ik heet Matteo en ik ben 9 jaar oud!

Meer nieuws

Alles